Litteratur

En text om det jag föredrar att läsa.

Böcker

Att läsa har alltid varit en naturlig del i mitt liv. Har minst en bok igång hela tiden. Jag är också av den typen läsare som aldrig lägger ifrån mig en bok jag väl börjat på även om den visar sig fullständigt kass. Envist och kanske idiotiskt, men så är det. Som tur är har jag en förmåga att oftast välja läsvärda böcker.

Som gammal rollspelare har fantasy förstås haft en naturlig plats i mitt läsande. Dock har jag faktiskt inte grottat ner mig särskilt mycket i genren utan nöjt mig mestadels med mästaren själv, J.R.R. Tolkien.  ”Sagan om Ringen” och världen kring den berättelsen är ett formidabelt praktverk, som förevigt kommer vara referensen när det gäller fantasy. En annan författare som just rollspelandet fört in i mitt liv är H.P. Lovecraft. Hans Cthulhu-mytologi som kombinerar skräck, science fiction och fantasy är ytterst fascinerande.

Humor leverarar Douglas Adams i form av universums längsta trilogi, ”Liftarens Guide till Galaxen”. Nämner även Arto Paasilinna också för sin snillrika och sjuka humor. Borde väl läsa Terry Pratchett och hans böcker om DiscWorld också antar jag, men det har inte blivit än.

Andra författare som jag uppskattar är Franz Kafka, Edgar Allan Poe och Arthur Conan Doyle. På senare år har Khaled Hosseini berört med de vackra men sorgliga böckerna ”Tusen strålande solar” och ”Flyga drake”.

Den stora husguden är annars Haruki Murakami som verkligen skriver intressanta texter. Hans berättelser är lika poetiska som absurda, ofta fantasifyllda kärlekshistorier om allt och inget. ”Fågeln som vrider upp världen”, ”Norwegian Wood”, ”Kafka på stranden”, ja, alla hans böcker är fullpoängare i mina ögon.  Läs.

Serier

När jag var liten samlade jag på serier. Ganska snälla sådana såsom Asterix och Lucky Luke. Gary Larson var tidningen som gällde, har alltid varit svag för absurd, sjuk humor. Annars är Dilbert med sin träffsäkra nördhumor uppskattad också. Ett roligt minne från Bokmässan någon gång på 80-talet är förövrigt när jag och mina två kompisar skulle få ett Ernie-album signerat av tecknaren Bud Grace. Han blev mäkta road när vi tre som heter Jonas, Jonas och Jonas i rad bad om en dedikation och funderade på om Sverige är ett tokigt land som döper alla pojkar till Jonas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *